yogaMet yoga werk je aan een soepeler, flexibeler en sterker lichaam en kom je tegelijkertijd geestelijk beter in balans. Je komt steviger met je voeten op de grond te staan.Bij yoga gaat het er niet om dat je je lichaam als een krakeling kunt opvouwen. Waar het vooral om gaat is dat je bewuster wordt van je beperkingen en de manier waarop je daarmee omgaat. Jij bent dezelfde persoon op je yogamat als daarbuiten.Yoga geeft je de perfecte gelegenheid om je gewoontes en neigingen te observeren. Geef je te gemakkelijk op? Werk je te hard, maar niet effectief? Word je kwaad op jezelf als dingen niet lukken? Heb je verwachtingen van iets of iemand en word je teleurgesteld als deze verwachtingen niet uitkomen of accepteer je de situatie zoals deze is en blijf je bij jezelf?

 

Tijdens yoga geef je jezelf de ruimte om dit alles zonder oordeel te observeren, om inzicht te krijgen en voor positieve, blijvende veranderingen te zorgen.

 

Hatha Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet, en betekent letterlijk ‘verenigen’ of ‘verbinden’. Hatha Yoga is wat de meeste mensen in de westerse wereld associëren met het woord ‘Yoga’. Dit is de fysieke vorm van yoga waarin lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama) centraal staan.

Door het beoefenen van asana’s in combinatie met een bewuste ademhaling kun je je fysiek en mentaal ontspannen en kom je meer in balans. Er ontstaat een ‘verbinding’ tussen je lichaam en je geest.

Door helemaal op te gaan in de oefeningen vergeet je te piekeren over je dagelijkse zorgen en bezigheden. Het helpt pijn, stress en frustraties op te lossen en je voelt je daardoor rustiger. Je slaapt dieper en je kunt je beter concentreren op je werk. Yoga kan beoefend worden door iedereen en je hoeft niet lenig te zijn.

 

 

De effecten van Yoga:

– soepelheid en flexibiliteit

– sterke spieren en gewrichten

– verbeterde lichaamshouding: versterkt rug, buikspieren, benen

– meer energie

– verbeterde ademhaling

– verbeterde doorbloeding

– verbeterde slaap

– zenuwstelsel komt tot rust

– evenwicht van de stofwisseling en hormoonhuishouding

– spirituele bewustwording

 

 

Bij het beoefenen van yoga onderzoek je je eigen grenzen en mogelijkheden. Door met aandacht te bewegen en te ademen ontdek je jouw ruimte, kracht en ontspanning. Bij yoga gaat het om je persoonlijke ervaring zonder je te vergelijken met anderen.